Zapomnij o smażonych klasykach, ten jest 100 razy lepszy – Włoski placek ziemniaczany na talerzu.

Ten placek ziemniaczany z warzywami zdobył już wielu swoich miłośników wśród mojej rodziny.

Zachwyca nie tylko pysznym smakiem i aromatem, ale też łatwym przygotowaniem. Proste składniki, które zapewne masz w swojej kuchni wystarczy tylko połączyć i upiec, banalnie proste!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 3 papryki
  • 100 g twardego sera (np. emmentaler)
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • mozzarella lub tarty ser

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dobrze wyciśnij z nich sok. Cebulę, pomidory i paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Do osobnej miski wbij 4 jajka, dopraw je solą , pieprzem, oliwą i mlekiem. Dodaj starte ziemniaki, wszystkie warzywa i dobrze wymieszaj.

Ser pokrój w kostkę, wymieszaj z masą i stopniowo dodawaj mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Przykryj blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej masę ziemniaczaną.

Możesz posypać danie startą mozzarellą lub innym serem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piecz około 35-40 minut. Gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!