Wspaniały gulasz z piekarnika – Kładziesz wszystkie składniki na blasze do pieczenia i cieszysz się świetnym smakiem.

W naszej rodzinie wszyscy jesteśmy wielkimi fanami gulaszu i to na różne sposoby.

Ponieważ przygotowanie tego posiłku jest stosunkowo długie i pracochłonne, szukałam sposobów, aby to ułatwić. Teściowa doradziła mi ten wspaniały przepis, który nie jest czasochłonny. Przyrządzam go w  piekarniku i po chwili mogę cieszyć się rezultatem. Gulasz jest przepyszny, a za ten przepis jestem wdzięczna do dziś.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa – wołowina lub wieprzowina
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kostki bulionu (wołowego)
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 kawałki zielonego pieprzu drobno posiekane
  • 1,5 l wody
  • sól dla smaku
  • majeranek do smaku
  • czarny pieprz mielony do smaku

Opcjonalnie:

  • groszek
  • marchewka

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przygotuj blachę do pieczenia z pokrywkąx.

Włożyć do niej mięso, cebulę, czosnek i wszystkie inne składniki. Włożyć 2 kostki bulionu w całości. Na koniec zalać wodą i wymieszać. Następnie przykryj blachę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 90 minut. Długość gotowania zależy od wybranego mięsa, ale także od piekarnika.

Podawać z pieczywem, kluskami lub innym ulubionym dodatkiem do smaku. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!