Rogale są bardzo miękkie i jeśli masz teraz jabłka w domu, jest to zdecydowanie najlepszy sposób na ich użycie. Spróbuj też nadzienia z dżemem, makiem i orzechami włoskimi. Do odmierzenia składników użyj szklanki o pojemności 200 ml.
Nadzienie do wyboru:
Nadzienie jabłkowe:
Nadzienie orzechowe:
Do posmarowania rogali przed wypieczeniem:
Mąkę przesiej, dodaj cukier, sól, jajka, śmietanę, startą skórkę z cytryny.
Wrzuć 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki do letniego mleka i zmiażdż drożdże. Odstaw na chwilę. Zakwaszone drożdże dodajemy do mąki, a także do roztopionego masła.
Ciasto wyrabiamy rękami gładkie, które się klei, bez obaw, zawsze wyrabiamy ręką. Mieszaj przez co najmniej 10 minut, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotowujemy nadzienia: jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać cukier. Podobnie postępujemy z nadzieniem makowym.
Ciasto układamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 8 bochenków. Następnie dzielimy go na mniejsze bochenki, z których robimy 3-4 mniejsze bochenki. Zwiń każdy bochenek w okrąg. Wykonujemy nacięcia w górnej połowie ciasta nożem.
Na dole nakładamy nadzienie. Łyżką wycisnąć sok z jabłek , aby nie zabrakło ich podczas pieczenia. Zwiń, złóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka wymieszać z mlekiem, ubić i natrzeć rogaliki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez 20-25 minut na złoty kolor.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.