Cudowny chleb z patelni w kilka minut: Łatwy w wykonaniu – Tak pyszny, że robię go trzy razy w tygodniu.

Lubicie domowe pieczywo? Jego przygotowanie może być prostsze niż myślicie. Koniecznie spróbujcie przepis na chleb z patelni. Tak prosty i jednocześnie tak wspaniały. Pyszny, domowy chleb bez piekarnika.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 330 ml wody
  • 10 g soli
  • 5 g suszonych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski dodajemy mąkę, rozpuszczone drożdże i sól. Uwaga: Jeśli używamy drożdży suchych dodajemy je do miski z resztą składników.

Wszystko mieszamy i zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Z ciasta formujemy dwie kule. Odstawiamy je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Patelnię smarujemy olejem i wstawiamy ją na średni płomień. Ciasto wkładamy na patelnię i smażymy pod przykryciem przez około 12-15 minut.

Po tym czasie smarujemy wierzch naszego chleba olejem i odwracamy chleb.

Smażymy z drugiej strony pod przykryciem. Szybki chleb jest gotowy.

Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!