Cudowny chleb z patelni w kilka minut: Łatwy w wykonaniu – Tak pyszny, że robię go trzy razy w tygodniu.
172 194
Lubicie domowe pieczywo? Jego przygotowanie może być prostsze niż myślicie. Koniecznie spróbujcie przepis na chleb z patelni. Tak prosty i jednocześnie tak wspaniały. Pyszny, domowy chleb bez piekarnika.
Składniki:
500 g mąki pszennej
330 ml wody
10 g soli
5 g suszonych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowujemy wszystkie składniki. Świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski dodajemy mąkę, rozpuszczone drożdże i sól. Uwaga: Jeśli używamy drożdży suchych dodajemy je do miski z resztą składników.
Wszystko mieszamy i zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Z ciasta formujemy dwie kule. Odstawiamy je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Patelnię smarujemy olejem i wstawiamy ją na średni płomień. Ciasto wkładamy na patelnię i smażymy pod przykryciem przez około 12-15 minut.
Po tym czasie smarujemy wierzch naszego chleba olejem i odwracamy chleb.
Smażymy z drugiej strony pod przykryciem. Szybki chleb jest gotowy.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Smacznego.