Klopsiki z mięsa mielonego: Wyjątkowo smaczny obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych
72
Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad.
Delikatne klopsiki pieczone w sosie pomidorowym na pewno zasmakują każdemu. Pod tym przepisem znajdziesz jeszcze jeden – bonusowy!
Składniki na klopsiki:
mięso mielone – 0,5 kg
ryż – 130 g
marchew – 100 g
cebula – 100 g
jajko
czosnek – 3 ząbki
pieprz, sól – według uznania
Składniki na sos:
woda – 150 ml
koncentrat pomidorowy – 50 g
śmietana kwaśna – 50 g
olej – 20 ml
papryka słodka w proszku – 10 g
piepez, sól – według uznania
Wykonanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem i ryżem. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do masy mięsnej jajko, czosnek i marchew, dopraw i starannie wymieszaj.
Z mieszanki formuj niewielkie kotlety i układaj w naczyniu do pieczenia. Składniki sosu starannie wymieszaj trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polej nim równomiernie klopsiki.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut. Możesz dodatkowo posypać klopsiki tartym serem. Smacznego!
PRZEPIS DODATKOWY
Składniki:
mięso mielone – 0,6 kg
kapusta – 250 g
cebula
jajko
pieprz, sól – według uznania
trochę sera żółtego
Wykonanie:
Kapustę umyj, drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem. Cebulę również posiekaj drobno i dodaj do masy z jajkiem i przyprawami.
Formuj z masy kulki i układaj w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Przykryj je folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piecz ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, posyp danie tartym serem i wstaw z powrotem do pieca na ok. 10 minut.