Tradycyjna galareta: Przysmak naszych dziadków i najlepsze lekarstwo na bolące stawy. Oto najlepszy przepis

Zanim przejdziemy do tego jak wykonać galaretkę tak, aby ładnie prezentowała się na ważnej dla nas uroczystości, warto wspomnieć dlaczego powinniśmy ją jeść i serwować naszym gościom.

Galaretka to bardzo zdrowa potrawa, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę – zawarty w niej kolagen, nazywany białkiem młodości, pomaga w utrzymaniu gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i nawilżenia skóry.

Oprócz wyglądu galaretka zadba również o nasze ciało w wielu innych aspektach – działa zdrowo na nasze kości, stawy oraz cały układ mięśniowo-szkieletowy ale także zadba o nasze uzębienie!

Wiedząc, że warto ją serwować naszym gościom, fajnie by było również podać ją w przepiękny, smakowity sposób. Zapraszam Państwa do przepisu na smakowitą galaretkę nadającą się na świąteczny stół.

Przepis na wystawną, domową galaretkę:

Do wykonania galaretki potrzebne nam będzie:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 2-3 główki czosnku
  • Pieprz
  • Sól

Zacznijmy od zagotowania golonki w garnku z wodą, gotujmy do momentu aż pojawi się piana, którą należy usunąć, a wodę wymienić.

Do wymienionej wody dorzucamy warzywa, liść laurowy i przyprawy, całość gotujemy razem z mięsem przez około 4 godziny, tak by mięso stało się delikatne i oddzieliło od kości.

Gdy zakończymy gotowanie wyjmijmy wszystko z garnka i ostudźmy w osobnych miskach tak, by mięso było w innej misce niż warzywa. Do kolejnej miseczki przygotuj oczyszczony z łupinek i przeciśnięty przez praskę czosnek, do którego należy wlać dwie chochle bulionu.

Tak przygotowany czosnek zostawiamy na 5 minut a następnie dwukrotnie przecedzamy pozostały bulion. Następnie odcedzamy czosnek z bulionu i po raz trzeci przecedźmy bulion przez sitko, na którym tym razem pozostał czosnek.

Następnym krokiem będzie ułożenie liści i natki pietruszki wraz z posiekaną marchewką na dnie naczynia. Pozwoli nam to uzyskać piękny wzorek na wierzchu galaretki. 

Na naszym wzorku układamy równomiernie pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Nasz finalny krok, to zalanie całości bulionem i włożenie do lodówki na całą noc.

Nasze danie jest gotowe, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!