Kurczak po chińsku: Przygotujesz go w 15 min. Przepis dla zbieganych. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.
156
Oto przepis na wyjątkowe i pyszne danie z kurczaka.
Jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut!
Składniki:
średnia pierś lub udko z kurczaka (usunąć skórę i kości)
średni por
kurkuma – 1/2 łyżeczki
imbir – 1 łyżeczka
sos Worchester – 1 łyżeczka
sos sojowy – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
olej – 2 łyżki + trochę do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki, doprawić solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy i sosy wymieszać z olejem. Kawałki mięsa włożyć do marynaty i starannie wymieszać, aby je pokryła.
Pora obrać z zeschłych liści i przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić na talarki i wymieszać z kurczakiem.
Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażać przez chwilę (niezbyt długo, bo będzie suche).
Na chwilę przed zakończeniem smażenia dodać pokrojoną drugą połowę pora. Wymieszać i doprawić do smaku, jeżeli trzeba.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub ziemniakami i sałatką. Smacznego!