Pyszny zapiekany schab, do przygotowania w mniej niż godzinę. Dodaj cebulę, ser, jajko, majonez… wychodzi przepysznie
276
Pyszny zapiekany schab, do przygotowania w mniej niż godzinę
Oto przepis na posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wymagających. Jest prosty w przygotowaniu i posmakuje każdemu.
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
1 średnia cebula
2 ugotowane na twardo jajka
100 g twardego sera
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
inne przyprawy, wedle uznania
Przygotowanie
Ponacinaj mięso nożem, tak by utworzyć regularną „siatkę”. Posyp je solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.
Następnie pokrój cebulę w kostkę i wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Połóż na niej schab. Zetrzyj ser i jajka na tarce, dodaj do nich majonez i nieco soli.
Powstałą masą wysmaruj z wierzchu mięso. Nagrzej piekarnik do 180° C i wstaw do niego naczynie z mięsem.
Piecz przez pół godziny. Gotowe danie najlepiej smakuje z ziemniakami lub duszonymi warzywami i świeżo zrobioną sałatką.