Kto ma je w ogrodzie, nie musi martwić się wysokim ciśnieniem. Same zalety zdrowotne. Stosuj je cały rok

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że liście winorośli, posiadają składniki wpływające pozytywnie na nasze zdrowie.

Szczególną popularnością cieszą się w krajach w klimacie śródziemnomorskim, takim jak Albania, Grecja czy Włochy. Dzisiaj dowiesz się, jakie zalety posiadają liście winorośli i dlaczego warto je stosować.

Zalety liści winorośli

  • napary z liści winorośli, oczyszczają nerki, wpływają także pozytywnie na układ moczowy
  • dzięki osobliwej mieszance witamin i przeciwutleniaczy, wykazują właściwości przeciwnowotworowe
  • obniżają ciśnienie krwi, poprawiają działanie układu krążenia, jak również wzmacniają naczynia krwionośne
  • wzmacnia odporność, pomaga w walce z infekcjami bakteryjnymi i grzybicznymi
  • zawarty w liścia resweratol, opóźnia procesy starzenia

W jaki sposób stosować liście winorośli?

Liście winorośli, nadają się znakomicie do wyrobu powideł i dżemów, dodają kwaskowatego posmaku. Świeże liście sprawdzą się w przypadku bólu stawów.

Wystarczy 30 oczyszczonych liści zagotować w 2 litrach wody, a następnie zaparzać przez 15 minut. Następnie przygotowaną wcześniej ścierkę zanurzyć w przestudzonym wywarze, odcisnąć, złożyć na pół a pomiędzy włożyć kilka liści.

Gotowy kompres położyć na bolącym stawie. Taki okład należy przykryć folią i zostawić na noc, to dobry sposób na bóle kolan.

Taki wywar można również wykorzystać w przypadku chorób skóry. Działają kojąco, zmniejszają obrzęki, podrażnienia i zaczerwienienia. To dobry dodatek do kąpieli dla osób borykającymi się z problemami skórnymi.

Z suszonych liści winorośli można zrobić również herbatę. W tym celu, 2 łyżki stołowe suszonych liści należy zalać 200ml wrzątku i odstawić na kilka minut.

Napar ma działanie wzmacniające, pomaga w różnego rodzaju przeziębieniach i grypach. Działa także zapobiegawczo, regularne picie herbaty z liści winorośli obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, obniża ciśnienie tętnicze, polepsza również perystaltykę jelit i wspomaga wątrobę.

Liście można także spożywać na surowo, jako dodatek do ulubionych dań czy sałatek.

error: Treść zabezpieczona !!