Ciasto Marzeń – gotowe w kilka minut, smakuje bosko! Przepis, który w pełni zasługuje na swoją nazwę

Oto przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia. To chyba jeden z najpyszniejszych deserów!

Świetnie się sprawdzi na spotkaniach przy kawie lub jako podwieczorek. Herbatniki, krem budyniowo-śmietanowy i polewa kakaowa to doskonałe połączenie. Ten deser jest też wyjątkowo szybki i łatwy do wykonania.

Składniki na ciasto:

  • mleko – 600 ml
  • budyń śmietankowy w proszku – 2 torebki
  • śmietana 30% – 220 ml
  • herbatniki – 450 g
Składniki na polewę (można ją pominąć i po prostu oprószyć deser kakao, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą):
  • cukier puder – 200 g
  • kakao – 3 łyżki
  • ciepłe mleko – 3 łyżki
  • masło – 3 łyżki

Opcjonalnie:

  • kawa i rum do moczenia herbatników

Przygotowanie:

Najpierw sporządź krem budyniowy. Ugotuj budyń według wskazań producenta i pozostaw do ostygnięcia.

Ubij kremówkę na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ze schłodzonym budyniem. Jeśli powstały krem jest nie dość słodki, możesz dodać trochę cukru.

W formie lub na dużym talerzu ułóż warstwę herbatników. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo polać je kawą wymieszaną z rumem. Wylej na nie połowę kremu i wyrównaj.

Połóż drugą warstwę herbatników, wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnią warstwą ciastek. Składniki polewy wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Wylej ją na gotowe ciasto.

Deser przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!