Jak dusić mięso, aby było naprawdę soczyste i rozpływało się w ustach – oto wskazówki od doświadczonej gospodyni
146
Duszona wołowina w delikatnym sosie jogurtowym z pieczarkami to danie, które idealnie nadaję się na rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle miękkie i delikatne, a pieczarki dodadzą mu pięknego aromatu.
Możesz zamienić pieczarki na inne sezonowe grzyby np. na kurki. Ważne tylko, żeby były świeże. Puree ziemniaczane, makaron, gotowany ryż lub kasza gryczana doskonale uzupełnią danie. Do dzieła!
Składniki:
600 g wołowiny
300 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
200 ml mleka
tymianek, sól do smaku
1 łyżka musztardy
50 g masła
0,5 l wody
Przygotowanie:
Rozpuść masło na patelni. Podsmaż pokrojoną cebulę w półpierścienie oraz grubo pokrojone pieczarki.
Pokrój mięso w drobną kostkę, włóż na patelnię. Smaż przez około 10 minut. Wlej wodę, dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Wlej mleko i jogurt, posól, gotuj jeszcze przez 5 minut.