Pokrój kurczaka, polej sosem czosnkowym…każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Zapomnij o smażonych kotletach
185
Prezentujemy bardzo ciekawy przepis na kurczaka w sosie śmietanowo – czosnkowym do przygotowania w piekarniku.
Jest to bardzo ciekawa, a także szybka alternatywa na przygotowanie sycącej kolacji. To danie nadaje się także na świąteczny stół. Z całą pewnością warto zapoznać się z tym daniem.
Niezbędne składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
2 jajka
1 pomidor
trochę oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
około 150 mililitrów śmietany 30%
1 łyżeczka ziół do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
curry, oregano, chilli, sól
Jak przygotować danie?
Przede wszystkim piersi z kurczaka trzeba drobno pokroić w kostkę, posolić i bardzo dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane mięso trzeba przełożyć do naczynia, w którym będziemy piec. Naczynie musi być odpowiednio natłuszczone.
Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Do tego dodać należy ząbek czosnku, który został przeciśnięty przez praskę.
Do całości dodajemy odrobinę oleju. Na górę tak przygotowanej potrawy dodajemy pomidora i sypiemy pietruszką.
Całość trzeba piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.