Pyszna sałatka dla Pań dbających o linię, idealna do obiadu lub jako przekąska. Dzięki niej chudnę
127
Lekka, świeża, pełna witamin sałatka, idealna dla osób na diecie.
Świetny dodatek do pieczywa, mięsa, idealnie komponuje się z potrawami z grilla, ale możesz też podać ją solo. Bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy sobie z nią świetnie poradzi. Nawet jeśli nie masz zdolności kulinarnych!
Składniki:
dwa pęczki rzodkiewki,
pęczek szczypiorku,
ćwiartka cebuli,
250 g twarogu,
4 jajka,
łyżka stołowa musztardy
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: sok z cytryny i inne ulubione przyprawy
Jak to zrobić?
Jajka ugotuj na twardo i wystudź, następnie obierz. Pokrój w drobną kostkę. Przygotuj resztę składników.
Jeśli twaróg ma dużo wody, odciśnij ją przez ręcznik papierowy. W ten sposób sałatka nie będzie nieprzyjemnie mokra. Twaróg wymieszaj dokładnie z ulubioną musztardą.
Obraną cebulę drobno posiekaj, zrób to samo ze szczypiorkiem. Umyte, osuszone rzodkiewki pokrój cienko w półksiężyce. Wrzuć wszystko do miski, doprawiając solą i sporą ilością pieprzu, ewentualnie dodając odrobinę soku z wyciśniętej cytryny.
Możesz też dodać inne przyprawy – do smaku. Sałatka będzie najlepiej smakować po przegryzieniu się w lodówce.
Uwaga: Jeśli chcesz nałożyć ją na kanapki, najwygodniej będzie zetrzeć rzodkiewkę na tarce.