Pieczony kalafior z chrupiącą skórką. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Masz znajomego, który nie cierpi kalafiora? Koniecznie pokaż mu ten przepis!

Nigdy nie jadłeś kalafiora, albo znudził Ci się i nie masz już na niego pomysłu? Wypróbuj najnowszy prosty przepis, który stał się hitem: kalafior w chrupiącej serowej panierce!

Co będziesz potrzebować?

  • Główka kalafiora,
  • 6 łyżek dowolnej mąki,
  • Olej do smażenia (również dowolny),
  • 3 jaja kurze,
  • Łyżka bułki tartej,
  • 50g startego żółtego sera,
  • pół łyżeczki curry lub innej przyprawy, którą lubisz,
  • sól (dowolna ilość).

Jak przygotować kalafior w serowej panierce?

Główkę kalafiora podziel na mniejsze części, przełóż go do garnka, całość zalej wodą i dodaj soli. Gdy woda zacznie się gotować wyjmij kalafior po 5 minutach i odcedź go z wody.

W misce wymieszaj bułkę tartą z tartym serem. W innym, głębokim naczyniu ubij jajka z ulubioną przyprawą, posól i dodaj 6 łyżek mąki. Mieszaj do momentu, aż masa zrobi się gładka i nie będzie w niej grudek.

Każdą część kalafiora zamocz w cieście, a następnie w bułce tartej z serem, tak aby się do niego przykleiła. Następnie kalafior usmaż na rozgrzanej (ale nie zbyt mocno) patelni z olejem.

Smaż na jednej do czasu uzyskania brązowo-złotego koloru i obróć go na drugą stronę.

Ta cudowna serowa panierka sprawi, że każdy niejadek zje kalafior. Jest to danie szybkie i tanie w przygotowaniu, idealne gdy nie ma czasu na gotowanie czegoś więcej.

error: Treść zabezpieczona !!