Pieczony kalafior z chrupiącą skórką. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
179
Masz znajomego, który nie cierpi kalafiora? Koniecznie pokaż mu ten przepis!
Nigdy nie jadłeś kalafiora, albo znudził Ci się i nie masz już na niego pomysłu? Wypróbuj najnowszy prosty przepis, który stał się hitem: kalafior w chrupiącej serowej panierce!
Co będziesz potrzebować?
Główka kalafiora,
6 łyżek dowolnej mąki,
Olej do smażenia (również dowolny),
3 jaja kurze,
Łyżka bułki tartej,
50g startego żółtego sera,
pół łyżeczki curry lub innej przyprawy, którą lubisz,
sól (dowolna ilość).
Jak przygotować kalafior w serowej panierce?
Główkę kalafiora podziel na mniejsze części, przełóż go do garnka, całość zalej wodą i dodaj soli. Gdy woda zacznie się gotować wyjmij kalafior po 5 minutach i odcedź go z wody.
W misce wymieszaj bułkę tartą z tartym serem. W innym, głębokim naczyniu ubij jajka z ulubioną przyprawą, posól i dodaj 6 łyżek mąki. Mieszaj do momentu, aż masa zrobi się gładka i nie będzie w niej grudek.
Każdą część kalafiora zamocz w cieście, a następnie w bułce tartej z serem, tak aby się do niego przykleiła. Następnie kalafior usmaż na rozgrzanej (ale nie zbyt mocno) patelni z olejem.
Smaż na jednej do czasu uzyskania brązowo-złotego koloru i obróć go na drugą stronę.
Ta cudowna serowa panierka sprawi, że każdy niejadek zje kalafior. Jest to danie szybkie i tanie w przygotowaniu, idealne gdy nie ma czasu na gotowanie czegoś więcej.