Pyszne naleśniki na wodzie z ziołami – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil
140
Naleśniki bez mleka i kefiru? To wcale nie jest takie trudne.
Oto czego będziemy potrzebowali, gdy najdzie nas ochota na to popularne danie w nieco innej odsłonie.
Składniki:
3 jajka
600 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki ulubionych ziół (posiekanych)
Przygotowanie:
Po ubiciu wszystkich jajek dodajemy do nich 500 ml wody, cukru, soli i sody. Całość ponownie ubijamy. W 100 ml wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy (odstawiamy na bok).
Do uzyskanej wcześniej mieszanki jajecznej przesiewamy mąkę, mieszając w taki sposób, aby zniwelować powstałe gródki.
Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy uzyskany produkt na 20 min. Na końcu dodajemy posiekane zioła i kwasek cytrynowy.
Mieszamy ciasto mikserem. Uzyskaną mieszankę smażymy na rozgrzanej patelni po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
Tego typu naleśniki sprawdzą się idealnie z każdym preferowanym przez nas nadzieniem.