Pieczone ziemniaki z czosnkiem. Mogę je robić codziennie bo są mega smaczne. Koniecznie zapisz przepis
159
Ziemniaki to jedno z warzyw, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest ich pieczenie z dodatkiem czosnku w rękawie.
Stanowią one świetny dodatek do ulubionych potraw. Ich gotowanie nie sprawi nikomu problemu.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
około 3 ząbki czosnku w zależności od ich wielkości,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy,
pęczek pietruszki,
1/2 łyżeczki soli,
czarny pieprz,
ulubione przyprawy do ziemniaków,
rękaw do pieczenia.
Składniki:
Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić. Zaleca się, aby młode ziemniaki piec ze skórką. Większe ziemniaki warto pociąć na mniejsze części – ćwiartki. Warzywa przekłuć za pomocą drewnianego szpikulca w różnych miejscach.
Zioła drobniutko posiekać, a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać ze sobą oliwę z oliwek wraz z czosnkiem, musztardą oraz ziołami i solą z pieprzem, innymi przyprawami.
Następnie należy je wsypać do ziemniaków i wszystko razem połączyć ze sobą.
Ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia, a potem wystarczy zrobić w nim parę nakłuć. Przełożyć je do blaszki, w której będą pieczone. Formę wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut w temperaturze wynoszącej 180-200 stopni. Należy piec aż do uzyskania złotej skorupki. 10 minut przed zakończeniem pieczenia warto rozciąć górę rękawa, a tryb przestawić na grillowy.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. mięsnymi. Smacznego!