Pieczone ziemniaki z czosnkiem. Mogę je robić codziennie bo są mega smaczne. Koniecznie zapisz przepis

Ziemniaki to jedno z warzyw, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest ich pieczenie z dodatkiem czosnku w rękawie.

Stanowią one świetny dodatek do ulubionych potraw. Ich gotowanie nie sprawi nikomu problemu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • około 3 ząbki czosnku w zależności od ich wielkości,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pęczek pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • czarny pieprz,
  • ulubione przyprawy do ziemniaków,
  • rękaw do pieczenia.

Składniki:

Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić. Zaleca się, aby młode ziemniaki piec ze skórką. Większe ziemniaki warto pociąć na mniejsze części – ćwiartki. Warzywa przekłuć za pomocą drewnianego szpikulca w różnych miejscach.

Zioła drobniutko posiekać, a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać ze sobą oliwę z oliwek wraz z czosnkiem, musztardą oraz ziołami i solą z pieprzem, innymi przyprawami.

Następnie należy je wsypać do ziemniaków i wszystko razem połączyć ze sobą.

Ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia, a potem wystarczy zrobić w nim parę nakłuć. Przełożyć je do blaszki, w której będą pieczone. Formę wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec około 60 minut w temperaturze wynoszącej 180-200 stopni. Należy piec aż do uzyskania złotej skorupki. 10 minut przed zakończeniem pieczenia warto rozciąć górę rękawa, a tryb przestawić na grillowy.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. mięsnymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!