Te Japońskie bułeczki wychodzą delikatne jak puch. Znikają ze stołu w kilka chwil

Pyszne, proste i z cynamonem – te trzy słowa określają to, co najlepsze w wypiekach. Przed Państwem maślane bułeczki idealne na każdą okazję. Pokochasz je od razu!

Składniki (na 8 porcji – ale lepiej zrobić więcej, bo znikają w przeciągu chwili ;))

  • Mleko 260ml
  • Mąka pszenna 370g
  • Cukier 6 łyżek
  • Suche drożdże 7g
  • Jajko 2 sztuki – MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
  • Sól 1 łyżeczka
  • Masło 3 łyżki – WYCIĄGNIJ JE WCZEŚNIEJ Z LODÓWKI, ABY BYŁO MIĘKKIE!
  • Cynamon mielony 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Papier do pieczenia
  • Folia
  • Kratka do ostygnięcia wypieku
  • Wałek (opcjonalnie)

Przepis:

Odlej 100ml mleka do rondelka, dodaj mąkę, wymieszaj, aby nie było grudek. Postaw rondel na średnim ogniu cały czas mieszając. Podgrzewaj masę do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmij z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Pozostałe 160ml mleka delikatnie podgrzej. UWAŻAJ! NIE MOŻE BYĆ GORĄCE! Zdejmij z ognia. Najlepiej przelej do innego naczynia gdyż garnek nadal może trzymać ciepło i ogrzewać zawartość. Wsyp drożdże, dodaj 2 łyżki cukru. Odstaw na 10-15 minut.

Pozostałą mąkę przesiej, dodaj sól – wymieszaj. Uformuj dołek, wbij 1 jajko (drugie odstaw, będzie potrzebne do smarowania bułeczek przed pieczeniem).

Do mąki z solą i jajkiem dodaj mleko z drożdżami i schłodzona masę budyniową.

Jeśli posiadasz mikser, robota kuchennego lub KitchenAid zamontuj w nim widełki do ugniatania ciasta. Powinno to zająć 5 minut. Jeśli jednak musisz robić to ręcznie – uzbrój się w cierpliwość i dokładnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, jednolite bez grudek.

Do wyrobionej masy dodaj 1 łyżkę ciepłego masła i ponownie zagniataj. Dzięki temu stanie się elastyczne. Jeśli bez trudu odchodzi od dłoni – znaczy, że jest gotowe.

Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1h 30min. PAMIĘTAJ ABY MISKA BYŁA W MIARĘ DUŻA, GDYŻ CIASTO UROŚNIE DWUKROTNIE!

Pozostałe 2 łyżki masła delikatnie rozpuść w rondelku. Cynamon połącz z pozostałymi 4-ema łyżkami cukru. Dodaj do nich roztopione masło.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Każdą porcję rozciągnij w owal i posmaruj roztopionym masłem z cynamonem.

Dłuższe boki owalu złóż do środka, delikatnie rozwałkuj tak, aby je zamknąć. Następnie zwiń całość w krótki rulon. Voilà! Bułeczka gotowa. Zrób to samo z pozostałymi.

Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i na wierzch ułóż bułeczki. Przykryj całość folią spożywczą. Zostaw w ciepłym miejscu na 1h.

*Tip: 15 minut przed końcem wyrastania nastaw piekarnik na 190°C.

Zdejmij folię. Pozostałe jajko roztrzep w misce i smaruj nim każdą bułeczkę. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut.

Upieczone bułki przełóż na kratkę (BEZ PAPIERU), aby ostygły. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!