Ciasto widmo – Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Warto zapisać ten przepis

Ja nazywam to ciasto CIASTEM WIDMO. Jeśli chcesz odkryć sekret niewidzialnego ciasta przygotuj się na niezapomniane delektowanie się smakiem!

Na pierwszy rzut w przepisie na to ciasto wychodzą soczyste jabłko oraz gruszka. Delikatność ciasta francuskiego z tymi owocami tworzy fantastyczną kombinację , która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Podziel się recepturą z przyjaciółmi już dziś.

 Składniki

  • 400 g gruszek
  • 400 g jabłek
  • 70 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 150 g mąki (najlepiej pszennej)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy (20 gram)
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Przygotuj jajka i zmiksuj je z 3 łyżkami cukru oraz połową cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie wlej odmierzoną ilość mleka, dodaj 2 łyżki masła, 90 g mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.

W międzyczasie przygotuj brytfannę smarując masłem i zastosuj papier do pieczenia. Umyte i pokrojone owoce obtaczaj w przygotowanym wcześniej cieście i układaj na blaszce w dowolny sposób, aby tworzyły całość.

Jeśli zostanie Ci ciasta polej nim górę ułożonych owoców a następnie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. około 180 stopni przez 30 minut.

Aby nadać ciastu chrupkości dodaję również kruszonkę. Mieszam pozostałą mąkę z dodatkiem masła, cukru oraz połowę pozostałego cukru waniliowego z odrobiną soli.

Posypuję po wierzchu i zapiekam kwadrans. Palce lizać!

error: Treść zabezpieczona !!