Ciasto widmo – Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Warto zapisać ten przepis
287
Ja nazywam to ciasto CIASTEM WIDMO. Jeśli chcesz odkryć sekret niewidzialnego ciasta przygotuj się na niezapomniane delektowanie się smakiem!
Na pierwszy rzut w przepisie na to ciasto wychodzą soczyste jabłko oraz gruszka. Delikatność ciasta francuskiego z tymi owocami tworzy fantastyczną kombinację , która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Podziel się recepturą z przyjaciółmi już dziś.
Składniki
400 g gruszek
400 g jabłek
70 g masła
pół szklanki mleka
150 g mąki (najlepiej pszennej)
2 jajka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy (20 gram)
sól do smaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Przygotuj jajka i zmiksuj je z 3 łyżkami cukru oraz połową cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie wlej odmierzoną ilość mleka, dodaj 2 łyżki masła, 90 g mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
W międzyczasie przygotuj brytfannę smarując masłem i zastosuj papier do pieczenia. Umyte i pokrojone owoce obtaczaj w przygotowanym wcześniej cieście i układaj na blaszce w dowolny sposób, aby tworzyły całość.
Jeśli zostanie Ci ciasta polej nim górę ułożonych owoców a następnie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. około 180 stopni przez 30 minut.
Aby nadać ciastu chrupkości dodaję również kruszonkę. Mieszam pozostałą mąkę z dodatkiem masła, cukru oraz połowę pozostałego cukru waniliowego z odrobiną soli.
Posypuję po wierzchu i zapiekam kwadrans. Palce lizać!