Pyszne rogaliki na śmietanie w 20 min – chrupiące i rumiane. Nawet sąsiadka zapuka po przepis.
104
Masz ochotę na chrupiące i rumiane rogaliki na śniadanie do kawy, albo jako przekąskę w ciągu dnia?
Już nie musisz szukać cukierni w pobliżu i wychodzić na dwór w ponure zimowe poranki. Sam zrobisz pyszne rogaliki, dosłownie w 20 minut!
Potrzebujesz:
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany
2 jajka
90 g cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g mąki
Przygotowanie:
Do rondelka włóż masło i wsyp cukier, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie do roztopionego masła wbij jajka i zmiksuj. Dodaj również śmietanę, ciągle ucierając.
Przesianą z proszkiem mąkę dodaj do płynnej masy i ucieraj dalej hakami do wyrabiania ciasta. Możesz także wyrobić je w misce ręcznie.
Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż będzie elastyczne. Formuj z ciasta dosyć grube ruloniki i złączaj w pierścienie.
Piecz na natłuszczonej formie do ciastek 15 – 17 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki można po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.