Babcia nauczyła mnie, jak szybko lepić pierogi. Oto instrukcja krok po kroku
299
Pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań poza granicami naszego kraju.
Duża ilość kombinacji nadzienia sprawia, że praktycznie każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj tej potrawy. Przygotowanie pierogów zajmuje jednak sporo czasu, a mozolne sklejanie jeden za drugim powoduje, że wielu z nas rezygnuje z samodzielnego przyrządzenia posiłku.
Jak zatem przyspieszyć proces sklejania pierogów i ułatwić sobie gotowanie?
Jak szybko lepić pierogi?
Na początku należy rozwałkować ciasto ( na grubość 2-3 mm ), nie zapominając o podsypaniu z obu stron mąką, aby nie przywierało ono do stolnicy.
Na dolnej części ciasta układać w jednym rzędzie po łyżeczce farszu. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiednich odległości na szerokość szklanki którą będziemy wykrawać.
Następnie zawijając jednorazowo ciasto przykryć nałożony farsz.
Powinniśmy otrzymać postać rulonu. Na końcu za pomocą palców skleić ze sobą górną i dolną warstwę.
Ostatnim krokiem jest wykrajanie pierogów ze zwiniętego ciasta.
Można do tego użyć dowolnej szklanki lub specjalnej formy.
Warto również sprawdzić czy pierogi nie rozkleiły się w poszczególnych miejscach. Jeśli tak należy docisnąć palcami szczeliny, aby zapobiec wypłynięciu farszu podczas gotowania.