Wystarczy jednak dokonać pewnych modyfikacji w procesie ich przyrządzania, by na nowo docenić wartość tradycyjnej kuchni. Zostanie to wytłumaczone na przykładzie znanego wszystkim kotleta z piersi drobiowej, który nie wymaga dotychczas stosowanej panierki złożonej z jajka i mąki.
Przepis na kotlety z piersi drobiowej bez panierki jest tak skonstruowany, by mięso nie było zbyt suche. By zatem uzyskać taki soczysty obiad, potrzebujemy:
Przystępujemy do przygotowania marynaty do mięsa. W tym celu do pojemnika dodajemy kolejno miód, majonez, olej, musztardę, czosnek (drobno pokrojony, rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę) oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy.
Wszystko mieszamy i odstawiamy do odpoczynku na około 2 godziny, by kurczak mógł nasiąknąć smakiem przypraw.
Po upływie czasu marynowania, przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze kotlety. Pozostałości marynaty wylewamy na mięso.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.