Nie obtaczam już kotletów w mące i jajku – znam o wiele lepszy sposób. Wychodzą przepysznie

Prawdą jest, że tradycyjne obiady najlepiej smakują. Jednak po nieustannym spożywaniu wciąż tych samych posiłków wkrada się nuda i brak ochoty na jedzenie zdrowych domowych dań.

Wystarczy jednak dokonać pewnych modyfikacji w procesie ich przyrządzania, by na nowo docenić wartość tradycyjnej kuchni. Zostanie to wytłumaczone na przykładzie znanego wszystkim kotleta z piersi drobiowej, który nie wymaga dotychczas stosowanej panierki złożonej z jajka i mąki.

Kotlet z piersi drobiowej bez panierki – składniki

Przepis na kotlety z piersi drobiowej bez panierki jest tak skonstruowany, by mięso nie było zbyt suche. By zatem uzyskać taki soczysty obiad, potrzebujemy:

  • piersi z kurczaka – 4 sztuki
  • miód – 40 g
  • musztarda – 30 g
  • czosnek surowy – 3 do 4 ząbków
  • majonez – 50 g
  • sól i pieprz – według uznania
  • czerwona papryka mielona – według uznania
  • olej 30 ml

Kotlet z piersi drobiowej bez panierki – przygotowanie

Przystępujemy do przygotowania marynaty do mięsa. W tym celu do pojemnika dodajemy kolejno miód, majonez, olej, musztardę, czosnek (drobno pokrojony, rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę) oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy.

Piersi z kurczaka dokładniej myjemy, a następnie filetujemy w plastry. Lekko tłuczemy mięso i wrzucamy do naszej marynaty.

Wszystko mieszamy i odstawiamy do odpoczynku na około 2 godziny, by kurczak mógł nasiąknąć smakiem przypraw.

Po upływie czasu marynowania, przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze kotlety. Pozostałości marynaty wylewamy na mięso.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy danie około 40 minut.

By nasz obiad był stracił jeszcze bardziej na kaloryczności, wystarczy dodać do naszych kotlecików sałatkę i ulubiony dip.

error: Treść zabezpieczona !!