Dobrze będzie współgrała z sałatką, która zapewni ci zdrowy dodatek do obiadu i deseru.
Pierwszym krokiem będzie umycie cukinii, a następnie będzie trzeba pokroić ją na plastry o grubości mniej więcej pół centymetra, należy pamiętać, aby jej nie obierać. Wkładamy ją do miski, po czym używamy soli, aby miała lepszy smak.
Gdy już to zrobimy, nadszedł czas na młode ziemniaki. Myjemy je, pamiętając, aby ich nie obierać, po czym kroimy je w plasterki o grubości nie większej niż 3 milimetry.
Do przetrzymania bulw, używamy oddzielnego naczynia. Kroimy boczek, tak aby plasterki były cienkie, a następnie bierzemy naczynie do pieczenia odporne na żar, i smarujemy je olejem słonecznikowym.
Po odsączeniu soku z cukinii układamy ją w tym naczyniu, jako pierwszą warstwę. Obieramy czosnek, po czym kroimy go w małe plastry. Kładziemy go na cukinie, co sprawia, że jest on drugą warstwą naszej zapiekanki.
Rozgrzewamy piekarnik na około 200 stopni, przykrywamy naszą zapiekankę ziemniaczaną folią, po czym pieczemy ją przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, i pozostawiamy formę w piekarniku na taki sam czas.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.