Pyszne mięso pieczone w folii – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Sprawdzony przepis

Samodzielne przyrządzenie pieczonego mięsa jest o wiele zdrowszą alternatywą do tego co możemy zakupić w sklepie a w dodatku to bardzo proste.

Mięso przygotowane z poniższego przepisu świetnie będzie nadawać się jak ciepły posiłek jak i jako zamiennik klasycznej wędliny na kanapce.

Potrzebne produkty:

  • 1 kg mięsa (wieprzowego/jagnięcego, wołowego, itd.)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • dodatkowo można dodać 1 łyżeczkę chmielu Suneli
  • folia aluminiowa

Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od przeciśnięcia ząbków czosnku przez praskę i wsypania do miski. Następnie dodajemy pozostałe produkty oprócz mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowane mięso myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego a następnie nacieramy przygotowaną marynatą.

Potem zawijamy w dwie warstwy foli aluminiowej i odkładamy do lodówki na czas 2 godzin. Po tym czasie przekładamy mięso do blaszki i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.

Czas pieczenia wynosi 1 godzinę. Po upływie czasu wyjmujemy formę z piekarnika aby zdjąć z mięsa folię i ponownie włożyć do piekarnika na kwadrans.

Serwujemy zgodnie z własnymi preferencjami. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!