Pyszny orzechowiec – bajecznie prosty przepis, smak nie do opisania. Szybko i pysznie
Wyśmienity w smaku, bajecznie prosty w przygotowaniu, z łatwo dostępnych, niedrogich składników – to przekładaniec-orzechowiec idealny.
Zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, a jego wykonanie jest na tyle szybkie, że można spokojnie zapewnić sobie taką dawkę słodyczy i przyjemności nawet jeszcze dzisiaj, do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI – CIASTO:
- jajka – 2 szt
- cukier – 80 g
- olej – 50 ml
- pokruszone biszkopty – 100 g (najwygodniej jest włożyć je do woreczka i w nim zgnieść)
- orzeszki ziemne – 100 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SKŁADNIKI – KREM:
- żółtka – 3 szt
- cukier – 5 łyżek
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- mleko – 700 ml
- masło – 100 g
- śmietanka 30% – 300 ml
PRZYGOTOWANIE:
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie ciasta:
Należy oddzielić białka od żółtek; w osobnej misce utrzeć żółtka z połową cukru, pod koniec ubijania dodać olej, orzeszki, pokruszone biszkopty oraz proszek do pieczenia.
Białka należy ubić z drugą połową cukru – a następnie delikatnie wymieszać z masą z żółtkami (najlepiej drewnianą łyżką).
Blaszkę (40×28 cm) trzeba wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.
W czasie, kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy krem:
Pół litra mleka należy zagotować; resztę mleka dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkami i cukrem. Do gotującego się mleka należy wlać wymieszaną masę budyniową. Gotujemy na małym ogniu, dokładnie mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu bez grudek.
W osobnym garnuszku należy roztopić masło i stopniowo dodawać je do masy budyniowej, cały czas mieszając. Studzimy krem – ma być ostudzony, ale nie całkiem zimny.
A następnie kończymy nasze kulinarne dzieło:
Po ostygnięciu ciasta wyciągniętego z piekarnika, należy przekroić je na dwie części. Ostudzony krem należy wylać na jedną część ciasta i delikatnie przykryć drugą częścią.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Można dodać do niej cukier waniliowy. Ubitą śmietaną kremówką należy udekorować górę ciasta, można dodać również np. startą gorzką czekoladę.