Placuszki z twarogiem w kilka minut – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Placuszki z twarogiem to bardzo smaczne oraz szybkie w przygotowaniu danie, gdy chce się zjeść coś pożywnego.

Przygotowane specjalnie na przyjazd bliskich też na pewno zrobią na nich ogromne wrażenie i nikt nie będzie umiał się im oprzeć!

Do przygotowania naszych placuszków potrzebujemy:

  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 gram twarogu
  • 9 pełnych łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki kefiru

Na początku należy dokładnie wymieszać jaja z cukrem i kefirem, a przy tym powoli dosypać sodę ciągle mieszając nasze składniki na gładką konsystencję. Taką mieszankę odstawiamy na pięć minut.

Po tym czasie należy dodać do niej twaróg wraz z mąką i starannie połączyć składniki. Pomóc  tu może trzepaczka lub blender kuchenny. W międzyczasie polecam rozgrzać olej na wcześniej przygotowanej patelni.

Gdy nasze składniki będą już dobrze wymieszane, odmierzamy łyżką odrobinę masy i wylewamy ją na gorący olej formując przy tym placuszki. Smażymy z dwóch stron aż się przyrumienią, a następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane placuszki z twarogiem można zjeść również posmarowane dżemem lub czekoladą. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!