Polewa Czekoladowe lustro – Teraz Twoje wypieki zrobią wrażenie na gościach. Bajeczny smak.

Za pomocą poniższego przepisu Twoje ciasta nabiorą jeszcze lepszego smaku oraz wyglądu.

Mało kto próbował odmienić swoje popisowe ciasta tą polewą, a naprawdę warto! Oryginalny i niesamowity wygląd gwarantowany.

Potrzebne składniki:

  • 170g białego cukru,
  • 170g czekolady mlecznej,
  • 200g mleka skondensowanego,
  • 160g miodu,
  • 100ml wody,
  • 1,5 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

Zaczynamy tworzenie polewy od żelatyny. Bierzemy niewielką miskę i wlewamy do niej ok. 40ml wody. Wsypujemy do niej żelatynę i dokładnie mieszkamy. Całość odstawiamy na bok na mniej więcej 20 minut.

Następnie wlewamy pozostałą wodę do garnka, dodajemy miód i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, a później wstawiamy garnek na palnik. Gdy woda się zagotuje, należy zostawić ją na ogniu na maksymalnie dwie minuty.

Gdy mieszanina zostanie zdjęta z palnika, wlewamy do niej żelatynę oraz mleko skondensowane. Tabliczkę czekolady kruszymy na małe kawałeczki.

Umieszczamy ją w garnku wraz z innymi produktami. Dokładnie mieszamy całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Bierzemy sitko i przelewamy przez nie czekoladową polewę. Zrobione ciasto układamy na kratce, a pod nim ustawiamy dużą miskę lub inne naczynie. Nadmiar polewy spłynie do niego, a ciasto zostanie równomiernie nią pokryte.

Najlepiej jeśli będziemy wylewać polewę okrężnym ruchem od środka ciasta do jego krawędzi.


error: Treść zabezpieczona !!