Ziemniaki, to podstawowy składnik polskich dań. Podawane w różnej formie mogą z czasem się znudzić, a ich smak może już nie zachwycać tak jak kiedyś. To nie powód, aby z nich rezygnować. Wprowadź drobne zmiany, a zachwycisz wszystkich swoją kuchnią!
Sekretem tego przepisu jest pikantna marynata przygotowywana z czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Dzięki niej Twoje ziemniaki będą chrupiące i pyszne!
Ziemniaki dokładne umyj, nie obieraj. Włóż do garnka i zalej je zimną wodą. Dodaj sól w momencie wrzenia wody. Gotuj je na półtwardo na średnim ogniu. Odcedź ziemniaki i zostaw do ostygnięcia.
Gdy ziemniaki będą stygnąć w osobnej misce, przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Do marynaty nie dodawaj soli, ze względu na słony smak sosu sojowego.
Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem, następnie ułóż ziemianki. Staraj się rozłożyć je tak, aby nie nakładały się na siebie. Piecz w 200 stopniach do momentu zarumienienia się ziemniaków.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.