Ciasto przygotowane w 15 minut, które rozpływa się w ustach: prosty i bardzo smaczny przepis.

Przygotuj w domu pyszne ciasto owocowe, w którym od razu zakocha się cała rodzina. Ciasto jest orzeźwiające i odpowiednie na każdą okazję.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g granulowanego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 170 g mąki zwykłej
  • 200 g brzoskwiń z puszki
  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 50 ml skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Na początku w dwóch talerzach oddzielamy białka od żółtek. Na talerz z żółtkami dodaj cukier. Ubić trzepaczką.

Do osobnej miski dodaj białka. Posypać cukrem i dodać sok z cytryny.

Białka ubić mikserem, aż powstanie sztywna piana. Delikatnie wymieszaj masę żółtkową ze śniegiem.

Stopniowo przesiać mąkę do masy i delikatnie wymieszać. Krem wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy szpatułką.

Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Do miski z serkiem śmietankowym wsypać cukier. Ubij śmietanę mikserem. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać szpatułką. Upieczone ciasto przekrój poziomo na pół.

Do szklanki dodać śmietankę, mleko skondensowane i wymieszać łyżką. Posmaruj ciasto mieszanką śmietanową.

Rozsmaruj masę brzoskwiniową i przykryj arkuszem ciasta. Posyp wierzch cukrem pudrem.

Możemy podać puszysty przysmak brzoskwiniowy. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!